Unde şi ce citim toamna aceasta?

Se spune că sezonul autumnal este propice lecturilor de tot felul. Nu pot decât să fiu de acord dacă mă gândesc la multitudinea de locuri în care să mă pot bucura de o carte bună şi pentru fiecare loc în parte aş selecta o carte anume.

Unde si ce citim toamna aceastaDe exemplu, pentru o dimineaţă rece, aş opta pentru o lectură în balansoar, în compania unei cafele aburinde şi a unui pled multicolor. Cartea aleasă pentru un început de zi relaxant este „Restituirea” de Anamaria Bancea. Vorbim despre un roman postmodern care m-a însoţit mai multe zile la rând şi care mi-a oferit o lectură de calitate. Trebuie să precizez că prima cafea este neapărat acompaniată de o carte, o revistă sau TV, iar Anamaria a reuşit să mă ţină captivă în poveste dimineţi multiple. Primul capitol, desfăşurat în RATB-ul bucureştean, unde facem cunoştinţă şi cu personajele, a avut darul de a anula cumva frigul matinal prin descrierea caniculei ce pare să topească asfaltul dar şi oamenii. Avem protagonişti aparţinând mai multor tipologii care ne obligă la analiză şi o acţiune care ţine cititorul în alertă. Deşi mi s-a părut a avea pe ici pe colo uşoare accente din timpul comunismului, povestea reuşeşte să pună în legătură aceste personaje total diferite , iar viaţa pare să restituie câte ceva fiecăruia.

21849216_1458927840822316_1656616997_nPentru după-amiază, aleg o plimbare în parc pentru a mă bucura de un decor autumnal natural din frunze multicolore şi parfum floral. Moment de nostalgii aş putea spune, dar aceste clipe sunt preţioase. Şi pentru că nu pot porni la o plimbare fără un prieten de nădejde în geantă, optez pentru o carte şi anume „Recolta roşie” de Răzvan T. Coloja – un transgressive capabil să provoace întrebări şi introspecţii. Am mai citit cărţi scrise de acest autor, printre care Aer şi MSbP – o altă carte must read –  şi mi-a plăcut stilul direct şi felul în care foloseşte frazele pentru a tranşa problema. Din nou întâlnim acelaşi limbaj accesibil şi aceeaşi tendinţă de a ridica întrebări existenţiale la fileu. De data aceasta ne lovim de sacru şi profan puse faţă în faţă fără o graniţă delimitată între ele. Avem parte de relaţii bolnave, de vieţi şi gânduri toxice, de agăţări disperate de superstiţii … vă las să lecturaţi!

Serile de toamnă sunt destinate ceaiurilor aromate de iasomie sau lavandă, lumânărilor parfumate şi confortului propriei locuinţe. Dacă aveţi şi pisică, decorul este complet şi, clar îndeamnă la lectură. Pentru o astfel de seară relaxantă, pun pe noptieră „Inima dragonului” de M. Ţara – o carte fantasy numai bună de evadat din cotidian. Avem magie, creaturi fantastice, suspans şi, nu în ultimul rând, avem dragon – subliniez treaba cu dragonul pentru că sunt fan al poveştilor cu astfel de făpturi legendare. Dacă şi vouă vă plac dragonii, atunci „Inima dragonului” va fi şi pentru voi o poveste absolut delicioasă care combină basmul cu romanul fantasy şi care are o acţiune cursivă fără a pune cititorul în dificultate – motiv pentru care o prefer seara.

After midnight … Ei bine, sunt şi nopţi în care somnul parcă nu prea ne prinde şi atunci preferăm să folosim remediul lecturii la lumina veiozei sau a lanternei pentru citit. Într-un astfel de moment, dacă nu vă speriaţi prea tare, vă puteţi aventura în povestirile lui Oliviu Crâznic reunite în volumul „Ceasul fantasmelor”. Puţin fantasy, puţin horror, adăugăm şi gothic, iar reţeta perfectă e gata.

Sunt sigură că mai sunt multe locuri unde ne putem pierde în lectură pe parcursul toamnei, precum şi multe alte recomandări literare ce merită puse pe listă. Aştept aşadar sugestii!

Cărţile de mai sus pot fi achiziţionate la reducere de toamnă de pe librăria Bibliocarti unde găsiţi multe alte titluri tentante de la Crux Publishing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: